27. februára 2019

Prečo je glykemický index potravín pri chudnutí dôležitý

Pokiaľ zjete potravinu s vysokým glykemickým indexom, tak Vám prudko stúpne hladina cukru v krvi. Vaše telo začne produkovať inzulín, aby tento vysoký cukor v krvi znížilo. Následne začne cukor prudko klesať . Keď klesne na správnu hladinu resp. pod ňu (inzulín sa ešte dobehom vylučuje a zníži hladinu cukru pod normu – nastane hypoglykémia). To sa prejaví tým, že už po hodinke až dvoch po jedle, začnete mať chúťky na ďalšie. Väčšinou na nejakú maškrtu.

Naopak potraviny s nízkym glykemickým indexom Vám prudko nezvýšia cukor v krvi, takže sa nevylúči ani toľko inzulínu a vy ostanete dlhšie sýty (3-4 hodiny nebudete hladný)

Preto pri chudnutí je podstatné zamerať sa na potraviny s nízkym glykemickým indexom. Pokiaľ ich nezaradíte do jedálnička, tak Vaše chudnutie bude ako boj s veternými mlynmi. 


Výpočet glykemického indexu

Vzhľadom k tomu, že existujú viaceré prepočty a taktiež GI je rozdielny vzhľadom na zrelosť potraviny, dĺžku varenia,….   tak hodnoty glykemického indexu sú iba približné. Ale aj tak Vám veľmi pomôžu pri chudnutí.

Čím je ovplyvnený glykemický index:

    spracovaním – čím dlhšie sa potravina varí, tím vyšší je jej glykemický index
    postupným dozrievaním ovocia sa zvyšuje hodnota jeho glykemického indexu
    kombináciou potravín  – ak zjete napríklad 1 rožok-50g (potravina s vysokým glykemickým indexom) a šunku-50g (potravina s nízkym glykemickým indexom), tak výsledná glykemický index je stredný, a pod….
    rýchlosťou s akou je každá jednotlivá potraviny trávená v priebehu dna- rýchlosť trávenia je u každého jedinca odlišná



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára