27. februára 2019

Glykemický index – tabuľky

Zelenina, strukoviny

Glykemický index zeleniny je prevažne nízky a zelenina má aj málo kalórií, preto je na chudnutie vhodná. Výnimku tvoria zemiaky a kukurica. Glykemický index zemiakov je stredný, takmer až vysoký, takže pri chudnutí ich treba obmedziť. Zemiakové hranolky a lupienky – čipsy sú pri chudnutí zakázané nielen kvôli glykemickému indexu ale najmä kvôli kalóriám. Paradajky, paprika, kapusta, šalát, brokolica a i ďalšia zelenina je nielen kvôli nízkemu GI výborná na chudnutie. Strukoviny ako sója, hrach, fazuľa a šošovica majú nielen nízky glykemický index, ale obsahujú aj veľké množstvo bielkovín, preto sú na chudnutie optimálne


Ovocie

Glykemický index ovocia je prevažne stredný až nízky. Z bežne dostupného ovocia majú najvyšší GI banány a hrozno – takže na ne pozor. Pri chudnutí je ovocie dôležité kvôli vitamínom, vláknine a navyše pre väčšinu z nás je aj veľmi chutné. Ale dôležité je ho jesť s mierou, pretože obsahuje viac cukru a kalórií. Najlepšie je pri chudnutí jesť ovocie doobeda, nielen kvôli hladine glykemickému indexu.


Zemiaky, cestoviny, ryža

Zemiaky sú na Slovensku veľmi populárna potravina. Ale patria medzi potraviny so stredným glykemickým indexom, ale pokiaľ ich upečiete, tak automaticky sa takéto zemiaky zaradia medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom. Preto pri chudnutí ich radšej obmedzte. Cestoviny a ryžu preferujte celozrnné, resp. natural. Celozrnné cestoviny a ryža (natural) sú vhodné potraviny na chudnutie nielen kvôli glykemickému indexu.


Pečivo – celozrnný chlieb, biely chlieb, rožky, sladké pečivo

Pečivo je známe ako nepriateľ chudnutia. Ale to je pravda tak na 50%. Áno, biely chlieb, biele rožky,.. majú vysoký glykemický index ale naopak celozrnný chlieb, resp. pečivo má stredný glykemický index, takže pri chudnutí ho môžeme jesť ale len s mierou (2-3 krát týždenne). Sladké pečivo ako muffiny a croissanty sú pri chudnutí tabu – majú vysoký glykemický index a sú aj veľmi kalorické.


Mlieko, jogurty

Mlieko, či už nízkotučné alebo polotučné a nízkotučné jogurty kľudne zaraďte do svojho jedálnička na chudnutie. Majú nízky glykemický index, sú zdrojom bielkovín a ďalších výživných látok. Plnotučné mlieko a plnotučné jogurty majú síce tiež nízky glykemický index, ale kvôli vyššiemu obsahu tuku sú kalorické – preto ich pri chudnutí vynechajte


Čokoláda, orechy

Napriek tomu, že orechy majú nízky glykemický index a sú veľmi zdravé, tak na chudnutie nie sú najvhodnejšie, pretože sú kalorické. Ale kvôli výživným hodnotám ich občas zaraďte do svojho jedálničku. Čokoláda má stredný glykemický index a je veľmi kalorická – ale to asi viete. Preto ju obmedzte.


Glykemický index – akú má váhu?

Pri chudnutí je síce veľmi dôležitý, ale glykemický index potravín nie je všetko. Ak prevažne jedávate jedlá s nízkym a stredným glykemickým indexom, tak Vám to napomôže ku pravidelnej strave a k potlačeniu chúťok. Pri chudnutí, ale i pri zdravom životnom štýle je nevyhnutné prispôsobiť stravu aj ďalším faktorom – ako vek, pohlavie, zamestnanie, rýchlosť metabolizmu a pod.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára