27. februára 2019

Čo znižuje glykemický index jedla ako celku

dostatok vlákniny v strave
dostatok bielkovín – proteínov v potravinách
kombináciou potravín  – ak potraviny s mízkym glykemickým indexom majú väčšie zastúpenie ako potraviny s vysokým glykemickým indexom  – napr. menšia porcia pečiva a viac šunky

Vo väčšine prípadov platí, že zdravšie jedlá nemajú väčšinou vysoký glykemický index.

Glykemický index –rozdelenie: nízky, stredný, vysoký GI

Pamätajte: Ak začleníte do každého jedla potraviny s nízkym GI, organizmu bude dlhšie trvať, než ich vstrebe, a tým udržíme medzi jednotlivými jedlami ustálenú hladinu cukru v krvi – nebudú Vás prenasledovať hlad a zákerné chúťky, resp. aspoň vo výrazne menšej miere.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom 0-55

Medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom patria tie, ktoré majú GI do 55. Napríklad aj horká čokoláda alebo grep má nízky glykemický index. Taktiež aj zelenina ako brokolica, špenát a strukoviny, ale aj niektoré druhy ovocia. Tieto potraviny sú na chudnutie vhodné, pretože zasýtia na dlhší čas a nespôsobujú chúťky. Ale pozor, ak má potravina nízky glykemický index, to ešte neznamená, že má aj málo kalórií. Dobrým príkladom sú orechy. Majú nízky GI, ale kalórií aso toľko ako mliečna .čokoláda

Potraviny so stredným glykemickým indexom 56-70

Potraviny so stredným glykemickým indexom si kľudne dajte, ale s mierou, alebo ich kombinujte s potravinami s nízkym glykemickým indexom. Patria tu potraviny s GI od 56 – 70. Patrí tu väčšina ovocia, celozrnné pečivo, cestoviny, ryža ale aj zmrzlina.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom 71-100

Medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom patria tie, ktoré majú GI nad 70. Tieto Vám rýchlo spôsobia hlad, tak sa im radšej vyhnite.

Potraviny, ktoré neobsahujú sacharidy, majú nulový alebo nízky glykemický index. Patria sem: mäso – hydinové, bravčové, hovädzie mäso, ďalej tuky – olej, masť,…. ďalej syry,…..



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára